Κύκλο 10 αυτοτελών διαλέξεων για ενήλικες, με θέμα την αρχιτεκτονική δημιουργία και τα έργα των προϊστορικών πολιτισμών του Αιγαίου, από την ομότιμη καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων στο ΑΠΘ Κλαίρη Παλυβού, διοργανώνει το Μουσείο Μπενάκη.

Στόχος είναι η εμβάθυνση στο πολυδιάστατο θέμα της διαδικασίας παραγωγής του δομημένου χώρου, μέσα από τα πλούσια παραδείγματα που προσφέρει η αρχαιολογική έρευνα στο Αιγαίο και η ανάδειξη του υψηλότατου επιπέδου αρχιτεκτονικής σκέψης και οικοδομικής τεχνολογίας στο οποίο είχαν φτάσει οι προϊστορικοί μάστορες, ιδιαίτερα κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού.

Θεματικές συναντήσεων

1η Συνάντηση: Εισαγωγή Ι. Αρχιτεκτονική και Οικοδομική: ερμηνείες, θέσεις και αντιθέσεις από τον Βιτρούβιο έως σήμερα. Η αρχιτεκτονική ως αρχαιολογικό εύρημα.

2η Συνάντηση: Εισαγωγή ΙΙ. Παλαιολιθική εποχή. Αρχετυπικές μορφές της αρχιτεκτονικής: το βουνό, η σπηλιά, το δένδρο. Υλικά: Η πέτρα, ο πηλός και ο «αφανής ήρωας», το ξύλο. Δομικά συστήματα και η αριθμητική της αρχιτεκτονικής (πρόσθεση, αφαίρεση). Δράσεις και χωρικές αντιστοιχίες: οι πρώτες μορφές οργάνωσης του χώρου.

3η Συνάντηση: Νεολιθική εποχή. Οι πολιτισμοί του Σέσκλου και του Διμηνίου. Ο κύκλος και το τετράγωνο: προσανατολίζοντας τον καθημερινό βίο. Τείχη και περίβολοι: η έννοια του «ορίου» και οι ποικίλες εκφάνσεις του (υλικές – άυλες, σημειακές, γραμμικές, επιβλητικές, υποβλητικές κ.λπ.). Πύλες: η αναίρεση του ορίου ως ψυχοκινητική διαδικασία (πρόσ-βαση, διά-βαση μετά-βαση).

4η Συνάντηση: Πρώιμη και Μέση εποχή του Χαλκού στο Αιγαίο και τις Κυκλάδες. Η ανάπτυξη της μεταλλοτεχνίας στο ΒΑ Αιγαίο και η πορεία προς την αστικοποίηση. Από τον αγροτικό βίο στις πρώτες πόλεις και την αρχιτεκτονική του δημόσιου χώρου: η περίπτωση της Πολιόχνης.

5η Συνάντηση: Ο Μινωικός πολιτισμός της Κρήτης – «ανάκτορα» και πόλεις. Προς μια αρχιτεκτονική της ευημερίας. Αστικός σχεδιασμός και μνημειακή αρχιτεκτονική.

6η Συνάντηση: Ο Μινωικός πολιτισμός της Κρήτης – «ανάκτορα» και πόλεις. Μια «μοντέρνα» αρχιτεκτονική 3.500 χρόνων.

7η Συνάντηση: H προϊστορική πόλη στο Ακρωτήρι της Θήρας. Ένα κοσμοπολίτικο λιμάνι με τραγικό τέλος.

8η Συνάντηση: Χώρος και εικόνα. Η τέχνη της τοιχογραφίας. Καλλιτεχνικές συμβάσεις, συμβολισμός, αφηγηματικότητα, σχέση πραγματικού και εικονικού χώρου.

9η Συνάντηση: ΄Υστερη Εποχή του Χαλκού στον Ελλαδικό χώρο. Μυκηναϊκός πολιτισμός: η «πόλις» και το «άστυ». Η εντυπωσιακή τεχνολογία των θολωτών τάφων. Οχυρώσεις, γεφυροποιία και άλλα μεγάλα τεχνικά έργα.

10η Συνάντηση: Από τους «σκοτεινούς αιώνες» στην αναγέννηση της Γεωμετρικής περιόδου. Γενάρχες, Ήρωες και Μύθοι: σε αναζήτηση ταυτότητας. Ο ρόλος της αρχιτεκτονικής: η «πόλις-κράτος» και οι απαρχές της ναοδομίας.
Τι επέζησε και πώς μεταλλάχθηκε.

Πληροφορίες

Διάρκεια: 6 Δεκεμβρίου 2014 – 28 Φεβρουαρίου 2015

Χρόνος: Σάββατο, 18.30-20.00

Αναλυτικό πρόγραμμα: 6, 13, 20 Δεκεμβρίου 2014,  10, 17, 24, 31 Ιανουαρίου 2015, 7, 14, 28 Φεβρουαρίου 2015.

Τόπος: Μουσείο Μπενάκη – Κεντρικό Κτήριο, Κουμπάρη 1, Αθήνα.

Κόστος: 100 € ή 12 € ανά συνάντηση.

Εγγραφές: 10 Νοεμβρίου 2014 – 26 Φεβρουαρίου 2015. Πληροφορίες-Κρατήσεις: Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, τηλ. 210 3671067-69 (Δευτέρα-Πέμπτη 10.00-14.00).