Τα εγκαίνια της Αρχαιολογικής Έκθεσης με τίτλο «Το Κάστρο της Καλλιθέας – Ματιές σε μια αρχαία πόλη» πραγματοποιήθηκαν στο Πολιτιστικό Κέντρο Φαρσάλων, παρουσία επισήμων και πλήθος κόσμου, υπό την αιγίδα του Δήμου Φαρσάλων.
Η εκδήλωση άρχισε με ομιλία της αρχαιολόγου και επιστημονικής συνεργάτιδας του δημάρχου Φαρσάλων κ. Βάσως Νούλα – Καρπέτη, που ήταν η συντονίστρια και είχε την επιμέλεια της εκδήλωσης των εγκαινίων της αρχαιολογικής έκθεσης «Το Κάστρο της Καλλιθέας – Ματιές σε μια αρχαία πόλη».
«Το αρχαιολογικό ερευνητικό πρόγραμμα στο Κάστρο της Καλλιθέας, αποτελεί ένα συνδυαστικό εγχείρημα του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα του Καναδά και της Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Λάρισας και στοχεύει στο να μελετήσει την ελληνιστική περίοδο με τις σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές μέσα από μια περιφερειακή αντίληψη των δεδομένων. Το πεδίο έρευνας είναι μια ισχυρή οχυρωμένη ελληνιστική πόλη στην περιοχή της αρχαίας Αχαΐας Φθιώτιδας της Θεσσαλίας, όπως επίσης και η περιβαλλοντική και πολιτική της τοποθέτηση στην ευρύτερη περιοχή. Ανιχνεύεται το Πολεοδομικό Σχέδιο της πόλης, η ιδιωτική και δημόσια αρχιτεκτονική της, η οικονομία και η ιστορία της κατοίκησής της. Ο ευρύτερος σκοπός του ερευνητικού προγράμματος είναι να ανιχνεύσει τις κοινωνικές και οικονομικές μεταβολές της ευρύτερης περιοχής της αρχαίας Φθιώτιδας και της Αχαΐας Φθιώτιδας μέσα στο χρόνο, κάτω από το πρίσμα της διερεύνησης των αλληλεπιδράσεων ανάμεσα στον οίκο, την πόλη, τον περιβάλλοντα χώρο, καθώς και άλλες πόλεις της περιοχής», είπε μεταξύ άλλων η κυρία Καρπέτη, έχοντας ευχαριστήσει παράλληλα για τη συνεργασία στο πρόγραμμα την «ψυχή» της έκθεσης, κ. Μαργκρίτ Χάαγκσμα (Πανεπ. Αλμπέρτα), την αρχαιολόγο της ΙΕ΄ ΕΠΚΑ Σοφία Καραπάνου και τον δήμαρχο Φαρσάλων κ. Άρη Καραχάλιο.
Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο κ. Καραχάλιος, ο οποίος εξήρε το έργο των κκ. Χάαγκσμακαι Καραπάνου, υπευθύνων της ανασκαφής στο Κάστρο της Καλλιθέας τα τελευταία δέκα χρόνια περίπου και αναφέρθηκε στα διάφορα έργα που γίνονται στην περιοχή όπως η ανάπλαση, συντήρηση και ανάδειξη της Ακρόπολης των Φαρσάλων, το έργο του Απιδανού Ποταμού, η ανάδειξη των παραδοσιακών δεξαμενών και η ανάδειξη του θεάτρου στην αρχαία Σκοτούσσα με την συμβολή του Διαζώματος και του προέδρου του Στ. Μπένου. «Στόχος μας είναι να αναδειχθούν η Ακρόπολη της Ερέτρειας και η περιοχή «Χτούρι» Υπέρειας, όπου βρίσκονται η αρχαία πόλη Ελλάς».
Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τις Μαργκρίτ Χάαγκσμα και Σοφία Καραπάνου οι οποίες αναφέρθηκαν εν συντομία για την πολύχρονη εργασία τους στο Κάστρο της Καλλιθέας και ευχαρίστησαν όσους βοήθησαν την προσπάθειά τους αυτή.
Στη συνέχεια, η διευθύντρια της Μουσικής Σχολής του Δήμου Φαρσάλων κ. Βίκυ Ιωάννου απηύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό και μαθητές της σχολής παρουσίασαν στιγμιότυπα της ζωής στο αρχαίο Κάστρο της Καλλιθέας, όπως έναν οργιαστικό χορό προς τιμήν του Πάνα και μια θυσία στη μεγάλη θεότητα, την Ενοδία.
Κατόπιν, έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης και ξενάγηση όσων παρευρέθηκαν στον χώρο της έκθεσης.