Με στόχο να λύσουν το μυστήριο που περιβάλλει το διάσημο θησαυρό Κυκλαδικών ειδωλίων επιστρέφουν οι αρχαιολόγοι στην Κέρο.
Το ακατοίκητο σήμερα νησί της Κέρου είναι γνωστό για μια ομάδα αποσπασματικά σωζόμενων μαρμάρινων ειδωλίων που είχε εντοπιστεί εκεί, στη θέση Κάβος, και είναι γνωστή ως “θησαυρός της Κέρου”. Η ομάδα είχε τραβήξει την προσοχή αρχαιοκαπήλων που διοχέτευσαν πολλά από τα αντικείμενά της στην αγορά αρχαιοτήτων. Έτσι, πολλά ειδώλια κατέληξαν στη συλλογή Έρλενμεγιερ στην πόλη Βασιλεία της Ελβετίας και άλλα σε πολλά μουσεία και ιδιωτικές συλλογές σε όλον τον κόσμο. Τα ειδώλια λέγεται ότι ενέπνευσαν το έργο του Πάμπλο Πικάσο και του Χένρι Μουρ.
Οι αρχαίοι κάτοικοι του νησιού που προφανώς κατασκεύασαν ή εμπορεύτηκαν τα ειδώλια έμεναν σε μια εγκατάσταση που, με βάση παλαιότερες έρευνες, άκμασε κατά την 3η χιλιετία π.Χ. σε ένα τμήμα της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού. Ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν υπό τη διεύθυνση του Καθ. Κόλιν Ρένφριου (Πανεπ. Κέιμπριτζ) από τη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή (“Cambridge Keros Project”) το 2006 και το 2007 στον Κάβο έφεραν στο φως περισσότερα αποσπασματικά ειδώλια, αγγεία και άλλα αντικείμενα από μάρμαρο, υποδηλώνοντας ότι αυτά είχαν σπάσει αλλού και μεταφέρθηκαν στον Κάβο για απόθεση.
Το 2008 η ομάδα του Ρένφριου ανέσκαψε μια μεγάλη έκταση που ταυτίστηκε με τμήμα εγκατάστασης Κυκλαδικής εποχής στο γειτονικό νησάκι Δασκαλειό. Η ανασκαφή αποκάλυψε σημαντικό κτίριο μήκους 16 μ. και πλάτους 14 μ. που θεωρείται ως το μεγαλύτερο της περιόδου στις Κυκλάδες. Μέσα στο κτίριο αυτό οι αρχαιολόγοι βρήκαν σύνολο που απαρτιζόταν από σμίλη, πέλεκυ-σκεπάρνι και πέλεκυ με τρύπα κατά μήκος του άξονα, από χαλκό ή μπρούτζο. Ταυτόχρονα με την ανασκαφή, η επιφανειακή έρευνα στο νησί έδειξε ότι η περισσότερη έκταση έχει δείγματα Πρώιμης Εποχής του Χαλκού, κάτι που το καθιστά τον μεγαλύτερο αρχαιολογικό χώρο στις Κυκλάδες.
«Η επιφανειακή έρευνα στο νησί της Κέρου ξεκίνησε το 2012 με σκοπό να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα του 2006-2008 μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο», αναφέρουν οι επικεφαλής του προγράμματος. «Το μεγαλύτερο μέρος του δυτικού τμήματος του νησιού καλύφθηκε το 2012 κι έτσι οι εργασίες φέτος θα επικεντρωθούν στο ανατολικό τμήμα, αν και εντατική συλλογή θα προγραμματιστεί και για το δυτικό. Ο σκοπός είναι να ολοκληρωθεί η έρευνα το 2013».