Το project της Λίζης Καλλιγά «Στο Ξενία της Άνδρου, 2001-2012 [ένα αρχείο ανοίγει]», από την αρχή της καταγραφής από την Καλλιγά το 2001 της κατάστασης του Ξενία της Άνδρου-Ξενοδοχείου Τρίτων έως την παρουσίασή της στην τρέχουσα έκθεση στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης, κινήθηκε σε μια δυναμική κατάσταση ανάμεσα στο έργο τέχνης, το ερευνητικό πεδίο και το αρχείο. Παράλληλα, και επιμελητικά δεν αντιμετωπίστηκε μόνο ως ένα σύνολο καλλιτεχνικών έργων και αρχειακών τεκμηρίων προς έκθεση, αλλά επιχειρήθηκε να διερευνηθεί η δυνατότητα υπέρβασης των «κλασικών» ορίων του έργου τέχνης και της επιμέλειάς του.
Σε αυτό το πλαίσιο η Καλλιγά αξιοποίησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δημιούργησε ένα ιστολόγιο ειδικά για το project αυτό (calligashotelxenia.blogspot.gr/). Στο ίδιο σκεπτικό σχεδιάστηκαν οι ανοικτές συζητήσεις-ομιλίες που συνοδεύουν την έκθεση, προκειμένου να ενισχύσουν τον προβληματισμό γύρω από διάφορα θέματα: από τη διατήρηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, το μοντερνισμό της δεκαετίας του 1960 έως το ρόλο των ανοικτών αρχείων και την ενεργή σχέση σύγχρονης τέχνης και αρχείου. Τελικός στόχος είναι η δημιουργία δικτύων, επαφών και συνεργασιών που μπορούν να οδηγήσουν στη σύμπραξη καλλιτέχνη, φορέων και πολιτών στην κατεύθυνση μιας κοινωνικά συμμετοχικής τέχνης.
Μετά το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης, η επόμενη συνεργασία-σύμπραξη γίνεται με τη Monumenta που, με αφορμή το project, ξεκίνησε τη δραστηριότητα Μνήμες Ξενία Άνδρου. Η δραστηριότητα έχει σκοπό να συλλέξει σκέψεις, απόψεις, αναμνήσεις, μνήμες, φωτογραφίες που αφορούν στο Ξενοδοχείο Τρίτων του Άρη Κωνσταντινίδη. Απώτερος στόχος είναι το διατηρητέο μνημείο που κινδυνεύει να χαθεί εξαιτίας της εγκατάλειψης να επανέλθει πάλι στην επικαιρότητα μέσα από τις δικές μας μνήμες και αφηγήσεις.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Μonumenta: «Συλλογικό ενδιαφέρον και ατομικές μνήμες, κοινωνική ευαισθησία και προφορική ιστορία, αρχεία και έργο τέχνης, καλλιτέχνης και πολίτης μπορούν να νοηθούν ως κατηγορίες που συνυπάρχουν, συμπράττουν και αλληλοσυνδέονται. Μέσα από τις διασταυρώσεις των παραπάνω, η παραγωγή νέου νοήματος, νέας γνώσης για το παρελθόν και το σήμερα αλλά και νέων τρόπων συνύπαρξης των πολλών αφηγήσεων μπορεί να είναι εφικτή».
Τις μνήμες, αναμνήσεις, αφηγήσεις και φωτογραφίες μπορείτε να τις αναρτήσετε στο Facebook στη σελίδα με τίτλο «Μνήμες Ξενία Άνδρου» ή να τις στείλετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@monumenta.org.
Η έκθεση «Στο Ξενία της Άνδρου, 2001-2012 [ένα αρχείο ανοίγει]» στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης (Βαλαωρίτου 9α, Αθήνα) θα διαρκέσει έως τις 12 Ιανουαρίου 2013.