Μία ενδιαφέρουσα περιήγηση σε εκθέματα του αρχαιολογικού μουσείου Δελφών που συνδέονται με την αρχαία ελληνική τεχνολογία και συγκεκριμένα την τεχνική της μεταλλοτεχνίας διοργανώνει η Ι’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων συμμετέχοντας στον εορτασμό της διεθνούς ημέρας για τα Άτομα με Αναπηρία, που για το 2012 έχει ως θέμα την άρση των εμποδίων για τη δημιουργία μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς και προσβάσιμη σε όλους.
«Ήφαιστος, ο περίκλυτος θεός» είναι ο τίτλος του εκπαιδευτικού προγράμματος, το οποίο έχει ως αφετηρία την ανάγλυφη πλάκα από τη βόρεια ζωφόρο των Σιφνίων, έργο σπουδαίας καλλιτεχνικής αξίας του 6ου αι. π.Χ., στην οποία απεικονίζεται ο Ήφαιστος σκυμμένος στα φυσερά του εργαστηρίου του να χαλκεύει τα όπλα των θεών.
Αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής πλαστικής, όπως ο μικρός διαδαλικός κούρος και η χάλκινη ασπίδα κυπριακής προέλευσης του 7ου αι. π.Χ., ο σφυρήλατος ασημένιος ταύρος από τον αποθέτη της ιεράς οδού, η κεφαλή που αποδίδεται στον Απόλλωνα από χρυσελεφάντινο άγαλμα του 6ου αι. π.Χ., το ανάγλυφο με παράσταση του Οδυσσέα και κριαριού, τα αγαλμάτια αθλητών των Πυθίων του 5ου αι. π.Χ. και τέλος ο θαυμαστός Ηνίοχος, έργο των πρώιμων κλασικών χρόνων, θα δώσουν την ευκαιρία στον επισκέπτη να εστιάσει το βλέμμα του στην αστείρευτη καλλιτεχνική έμπνευση και δεξιοτεχνία των αρχαίων χαλκουργών που λάτρευαν ως προστάτη θεό τον χωλό Ήφαιστο, τον περίκλυτο θεό.
Η επίσκεψη ολοκληρώνεται με την παρακολούθηση ντοκιμαντέρ που προβάλλεται στον προθάλαμο του μουσείου Δελφών και αφορά στην τεχνική χύτευσης των χαλκών αγαλμάτων.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα υλοποιείται από 2 έως και 6 Δεκεμβρίου 2012 απευθύνεται σε μαθητές της 5ης και 6ης Δημοτικού και του Γυμνασίου, καθώς και σε ομάδες ενηλίκων και ΑμεΑ. Σκοπός του προγράμματος είναι η εξοικείωση με την αρχαία ελληνική μεταλλοτεχνία, τις τεχνικές και τα έργα τέχνης, αλλά και η γνωριμία με τον Ήφαιστο, θεότητα μη συμβατική, που συνδέθηκε με τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις της αρχαιότητας.
Υπεύθυνες προγράμματος: Αθανασία Ψάλτη – Παγώνα Ζαχαροπούλου. Πληροφορίες: 2265082346/82312, Email: iepka@culture.gr.